Valtuutetut: Kolmen päivän koulutusoikeus toteutettava

SAK:n valtuuston kokous 23.-24.5.2012
23.05.2012 16:19
SAK
Tiina Heinonen

SAK:n viestintä kysyi käytävägallupissa SAK:n valtuutetuilta seuraavat kysymykset:

1. Miksi kolmen päivän koulutusoikeus on tärkeä toteuttaa?
2. Pitäisikö SAK:laisten työttömyyskassojen yhdistyä suuremmiksi kokonaisuuksiksi?

Raamisopimuksessa sovittiin työntekijöiden kolmen päivän koulutusoikeudesta. Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan siitä, miten koulutusoikeus toteutetaan ja miten siitä aiheutuvat kulut korvataan työnantajille.

Puheenjohtaja Lauri Lyly nosti valtuustopuheessaan mietittäväksi, pitäisikö SAK:laisten liittojen työttömyyskassoista muodostaa tulevaisuudessa suurempia kokonaisuuksia.

Tiina Heinonen, Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL

1. Koulutusoikeus tukisi ammatillista osaamista ja lisäisi työntekijöiden koulutusmahdollisuuksia. Koulutusoikeuden avulla voitaisiin myös varmistaa nykyistä tasa-arvoisempi pääsy koulutukseen. Omalla työpaikallani vain harvat pääsevät pakollisen koulutuksen lisäksi muuhun koulutukseen.

2. Työttömyyskassojen yhdistyminen on kaksipiippuinen juttu. Isommat kassat olisivat tietysti suhdannevaihteluissa vakaampia. Alakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, esimerkiksi palkkausjärjestelmissä, joiden pohjalta työttömyyskorvaus määritellään. Riittäisikö osaaminen eri alat kokoavassa kassassa?

Matti Varis, Puuliitto

Matti Varis1. Mahdollisuus päästä osaamista kartuttavaan koulutukseen lisää intoa ja motivaatiota työssä, se on työnantajankin etu. Omalla työpaikallani ammatillinen koulutus pyörii onneksi hyvin, meillä voi suorittaa mestari- ja kisällitutkintoja.

2. Työttömyyskassojen yhdistäminen on hyvä ajatus. Isommat kassat olisivat taloudellisesti vakaammalla pohjalla, niihin ei vaikuttaisi niin voimakkaasti työttömyyden vaihtelut. Myös henkilöresursseja olisi käytössä enemmän.

Harri Ronkainen, Metalliliitto

Harri Ronkainen1. Koulutus tuo arvostusta. Metalli- ja kaivosalalla koulutusta saa kuitenkin jo hyvin, sillä käytössä on kisällimeininki, jossa vanhempi työntekijä opettaa nuorempaa. Ilman koulutusta työhön ei pääse sisään.

2. Yhteiset työttömyyskassat eivät saa johtaa siihen, että työttömyyspäivärahakorvaukset heikkenevät. Mietin myös, mitä uudistus tarkoittaisi työttömyyskassan hallituksessa, jos mukana on erisuuruisia liittoja. Painopiste tulisi säilyttää sellaisena, että jokaisella liitolla on mahdollisuus turvata omien jäsentensä asema.

Lilli Kilpinen, PAM

Lilli Kilpinen1. Koulutuksilla ylläpidetään ja syvennetään ammattitaitoa. Se auttaa varsinkin pitkään töissä olleiden työssä jaksamiseen. Myös työnantaja hyötyy saadessaan asiantuntevan työvoiman ja sitä kautta kunnioitusta.

2. Yhdistyminen olisi hyvä, jos siitä olisi työttömyyskassojen jäsenille rahallista hyötyä, eli jäsenmaksu pysyisi alhaisempana tai jopa alenisi. Asia kannattaa ilman muuta tutkia ja se on hyvä idea, mutta vaatii paljon selvitystä. Kaikki näkökulmat pitää käydä läpi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.