“Koko työntekijäkentän puolesta tässä taistellaan”

Ratapihatyöntekijä Perry Warrenin mielestä hallituksen vaalilupaukset ja teot vaalien jälkeen ovat ristiriidassa. Siksi hän toivoo nyt hallitusta neuvottelupöytään keskustelemaan.
20.03. 18:01
SAK
Vuosaaren sataman ratapihatyöntekijä Perry Warren korostaa, että lakko ei ole kenenkään toivoma asia, vaan työntekijän viimeinen vaihtoehto saada äänensä kuuluviin.

Vuosaaren sataman ratapihatyöntekijä Perry Warren on lakossa. Siksi hän on juuri nyt haastattelun aikaan päivystämässä vapaapalokunnassa. Jossain on syttynyt tulipalo ja hän kuuntelee toisella korvalla radiopuhelinta, tuleeko sieltä lähtökäsky. Hyödyllinen harrastus on vastapaino niin työlle kuin tässä tapauksessa lakkoilullekin.

– On hyvä olla harrastuksia, ettei vaan koko ajan tuijota puhelinta ja odota, että tulisiko tähän joku ratkaisu. Aika pitkäksi käy aika.

Lakko on rankkaa aikaa myös lakkolaisille. Tärkeää on pitää yhtä.

– Meillä on oma whatsapp-ryhmä, jossa vaihdellaan ajatuksia. Liitolta tulee kiitettävästi viestiä ja sähköposteja, jos tapahtuu jotain konkreettista. Aika hyvin on porukka kartalla.

Vaikka rauhallinen mies onkin, Warren on tuohtunut. Hallituksen työpöydällä on pitkä lista työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä, jotka kurjistaisivat miljoonien suomalaisten elämää.

– Toihan on ihan järkyttävä lista. Mistä lie tällainen pompsahtanut yllättäen esiin? Nyt hallitus vetoaa siihen, että me ollaan itse käyty äänestämässä ja saatu tällainen hallitus, ja nyt ei olla tyytyväisiä. Enpä usko, että kauheasti olisi tuollaisella listalla saatu kannatusta.

– Vähän tulee semmoinen olo, että on hyvin kierosti tai kulissien takana puhuttu. Ei mahdu oikein järkeen, että tässä yritetään luoda 100 000 uutta työpaikkaa ja samalla heikennetään työehtoja. Ne, jotka ovat nyt lapsia ja joskus työelämässä, niin heidän puolestaan tämä huolestuttaa todella paljon. Mitä nämä työmarkkinat ovat tulevaisuudessa?

“Pahinta, jos pari vuotta ennen eläkeikää irtisanotaan”

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, ne käytännössä lopettaisivat neuvottelut, joissa työnantajat ja työntekijät sopivat yhdessä pelisäännöistä. Suomalainen työelämä on rakentunut tälle pohjalle jo vuosikymmeniä.

– Eihän sitten kukaan ole enää työntekijän puolella siinä kohtaa.

– Esimerkiksi palkaton ensimmäinen sairauspoissaolopäivä tarkoittaa sitä, että ihmiset tulevat kipeänä töihin. Kaikilla ei vain lompakko kestä olla pois töistä. Ja kun irtisanomissuojaa yritetään heikentää, niin suurin piirtein jos ei pärstä miellytä, niin voidaan irtisanoa työsuhteesta. Eihän sekään ole mistään kotoisin.

– Pahin skenaario on se, että on paria kolmea vuotta vaille eläkeikää ja heitetään siinä vaiheessa pihalle. Ei siinä tilanteessa enää uutta työtä saa. Ja sitten on tyhjänpanttina, ennen kuin pääsee virallisesti eläkkeelle. Ei sekään hyvältä kuulosta.

“Tulkaa neuvottelupöytään”

Warren toivoo, että asioista päästäisiin neuvottelemaan. Hän osoittaa sanansa suoraan hallitukselle.

– Tulkaa neuvottelupöytään. Ihan varmasti keskusteluyhteys löytyy. Suomessa on tähänkin saakka osattu neuvotella kipeistäkin asioista, niin uskon, että tästäkin pystyy neuvottelemaan.

Hän korostaa, että lakko ei ole kenenkään toivoma asia, vaan työntekijän viimeinen vaihtoehto saada äänensä kuuluviin.

– Koko työntekijäkentän puolesta tässä taistellaan. Kaikkia tämä tulee koskemaan, jos nämä uudistukset menevät läpi. Olen itse valmis menemään niin pitkälle kuin on tarve. Tässä ei auta lähteä perääntymään, tämä kortti täytyy katsoa loppuun saakka.

– Mutta kyllä tässä rauhallisin mielin ollaan, jopa toiveikkainkin, että saataisiin tähän asiaan joku ratkaisu ja työrauha tähän maahan.

Lue lisää hallituksen toteuttamista ja suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä:
www.sak.fi/painavasyy

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.