Parhaimmillaan työpäivän lomassa nautittu lounas piristää ja antaa virtaa loppupäivään. Väärin koostettuna se vie puhdin ja saa silmät lurpsumaan.

Lounas on usein työpäivän odotetuin hetki. Silloin saa irrottaa ajatukset työasioista ja kerätä voimia loppupäivään. Monipuolisen, sopivasti energiaa tarjoavan lounasruoan yksinkertainen kaava on vanha tuttu lautasmalli: puolet kasviksia, neljäsosa perunaa tai täysjyväviljoja, loput lihaa, kalaa tai proteiinipitoista kasvisruokaa.

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa suosittelee syömään aina maltillisen kokoisia annoksia. Esimerkiksi suuret pasta-annokset aiheuttavat väsymystä, koska ne sisältävät runsaasti hiilihydraatteja.

Ateriasta saadut proteiinit tasapainottavat hiilihydraatteja, ja hyvät rasvat täydentävät kokonaisuuden.

– Salaatinkastikkeeksi kannattaa valita öljyä ja leiväksi runsaskuituista täysjyväleipää. Rasvaisia makkararuokia ja kermakastiketta lautaselle vain silloin tällöin, Pusa neuvoo.

Kun ruokavaliotrendit muuttuvat nopeasti, on hyvä pitää perusasiat mielessä. Yksittäisiä vireyttä ja valppautta lisääviä ihmeruoka-aineita ei ole olemassa, vaan kokonaisuus ratkaisee. Iltapäivän väsymystä voi kuitenkin yrittää torjua etukäteen.

– Sokeri- ja rasvapitoisen jälkiruoan sijaan suosittelen nauttimaan mieluummin kupillisen kahvia lounaan päätteeksi, Pusa sanoo.

Päivi Pajula/Vapaa toimittaja