Työllisyyssopimus kannatettava

SAK:n valtuutettujen mielestä puheenjohtaja Lauri Lylyn ehdottama työllisyyssopimus on kannatettava. Ensin kuitenkin on saatava kiista koulutuspäivistä sovittua. Valtuutetut haluavat lisää paukkuja harmaan talouden ja epätyypillisten työsuhteiden torjuntaan.
22.11.2012 16:42
SAK
SAK:n valtuuston jäseniä

Jarkko Jokinen Metallityöväenliitosta kertoo yllättyneensä Lylyn ehdotuksesta. – Liittokokouksemme linjasi viime keväänä, että keskitetyt sopimukset ovat edelleen tavoiteltavia, joten tästä näkökulmasta Lylyn ehdotus on kannatettava.

Jokinen asettaa kuitenkin yhden ehdon. – Ensin pitää saada aikaan sopimus koulutuspäivien toteuttamisesta, muuten työllisyyssopimus voidaan unohtaa.

Jokinen nostaa ensi vuoden tärkeiksi asioiksi harmaan talouden torjunnan ja epätyypillisten työsuhteiden lisääntymisen estämisen. – Meidänkin liittomme aloilla vuokratyö lisääntyy.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Tiina Sulin kannatti valtuustopuheessaan työllisyyssopimuksen toteuttamista. – On kuitenkin väärin, jos EK pääsee luikertelemaan irti koulutuspäivistä.

Sulinkin pitää harmaan talouden torjumista tärkeänä. Hän korostaa, että Suomessa pitää tehdä töitä suomalaisilla työehdoilla ja tätä valvontaa olisi syytä tiukentaa.

Juha Jaatinen Posti- ja logistiikka-alan unionista PAU:sta kannattaa myös ehdotusta työllisyyssopimuksesta. Hän itse ehdotti puheessaan tulevan sopimuskierroksen tiukkaa koordinointia ja ns. rypässopimusta.

– Koordinoitu sopiminen on aina parempi kuin puhtaasti liittokohtaiset sopimukset. Silloin on mahdollista sopia muustakin kuin alakohtaisista asioista.

Jaatinen toivoo, että SAK edistäisi työ- ja perhe-elämän nykyistä parempaa yhteensovittamista ja kannustaisi isiä pitämään perhevapaita. – Työllisyys on myös tärkeä asia. Erityisen huolissani olen pitkäaikaistyöttömyydestä.

Anne Ylivirta Palvelualojen ammattiliitosta PAMista piti Lauri Lylyn ehdotusta työllisyyssopimuksesta erittäin kannatettavana. – Se oli loistava ehdotus ja iso myönnytys työnantajapuolelle. Näytimme työnantajalle esimerkkiä, että emme sorru samaan kuin he.

Ylivirta peräänkuulutti SAK:laisilta liitoilta solidaarisuutta ja tiukkaa koordinaatiota seuraavalla sopimuskierroksella. Omassa valtuustopuhessaan hän nosti esiin kansainvälisen solidaarisuuden merkityksen.

– Esimerkiksi Euroopan kriisimaissa monet työntekijät ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.