Hallitukselta kylmää kyytiä työttömille

TYÖLLISYYS
Blogi: Uusi kulma | Kirjoittaja: Pirjo Väänänen | 05.12.2017 10:00

Työttömyysturva on ollut viime vuosina kovassa myllerryksessä. Hallituksen suuntana on turvan kehittämisen sijaan kiristykset ja työttömiin kohdistuvien karenssien lisääminen.

Tämän vuoden alusta hallitus leikkasi työttömyysturvaetuuksia 200 miljoonalla eurolla. Käytännössä työttömyyspäivärahan kesto lyheni, omavastuupäiviä lisättiin ja korotusosia leikattiin. Tämä ei valitettavasti riitä, sillä nyt hallitus haluaa ”kannustaa” työttömiä töihin erilaisilla uhkilla toimeentulon lisäleikkauksista.

Työttömyysturvan aktiivimalli on hiertänyt SAK:ta alusta alkaen. SAK ei kannata mallin toteuttamista eikä ole osallistunut sen valmisteluun. Mallin mukaan työttömän omavastuupäiviä vaihteeksi taas vähennetään. Luvassa ei kuitenkaan ole liikaa herkkuja työttömille. Jos työtön ei 65 työttömyyspäivän aikana ole riittävän aktiivinen menemällä töihin tai osallistumalla palveluihin, työttömyysturvaa leikataan seuraavien kuukausien ajalta 4,65 prosenttia.

Hallitus lupasi, että työttömyysturvaan ei tehdä lisäleikkauksia kilpailukykysopimuksen solmimisen jälkeen. Nyt näin kuitenkin aiotaan tehdä. SAK:n vahva viesti on, ettei työttömiä pidä syyllistää tilanteesta, jossa työpaikkoja tai palveluita ei ole kaikille tarjolla. Työhön meneminen ei ole puhtaasti oma valinta.

Perustuslakivaliokunta pitää aktiivimallia ongelmallisena

Aktiivimalli on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Positiivista on, että SAK:n viestit ovat menneet perille. Valiokunnat ovat kuulemisten perusteella todenneet aktiivimallin monilta osin ongelmalliseksi. Työttömien yhdenvertaisuus ei toteudu ja malli kohtelee erityisesti heikoimmin työllistyviä epäoikeudenmukaisesti. Koko paketti lisää byrokratiaa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan esitystä on muutettava niin, että jokaisella työnhakijalla on tosiasiallinen mahdollisuus osallistua työllistymistä edistävään palveluun tai vaihtoehtoisesti tilaisuus osoittaa pyrkineensä aktiivisesti työllistymään tai hakeutumaan palveluun.

SAK:n näkemyksen mukaan mallin korjailu ei auta, vaan koko aktiivimallista on luovuttava. Hallitus näyttää kuitenkin edelleen pitävän esityksestä tiukasti kiinni. Nähtäväksi jää, mitä lopulta tapahtuu.

Kokonaisuus uhkaa hämärätyä entisestään

Työttömien oman aktiivisuuden lisääminen on nyt päivän sana. Aktiivimallin lisäksi valmisteilla on ollut omaehtoisen työnhaun malli, joka lisää työttömyysturvan karensseja. Jos työtön ei kolmen kuukauden aikana hae riittävään määrään työpaikkoja tai osallistu palveluihin, napsahtaisi 60 päivän karenssi.

Kaksi kuukautta ilman toimeentuloa on kova rangaistus. Kiristysten kokonaisuuden kruunaa lisäesitys oman aktiivisuuden säännöllisestä ilmoitusvelvollisuudesta sähköisten järjestelmien kautta. Muutoin uhkana on työnhaun katkeaminen. Toisin sanoen työttömyyspäivärahan maksaminen loppuu, kunnes työtön aloittaa työnhaun uudelleen.

Ei voi muuta todeta kuin suo siellä, vetelä täällä. Viimeisiä päätöksiä lisäkiristyksistä ei onneksi vielä ole lyöty lukkoon. Hallituksen uudistukset kun johtaisivat toteutuessaan siihen, että työttömälle voi paukkua rangaistuksia monessa muodossa. Mitä työttömänä saa tai pitää tehdä, hämärtyy entisestään. Asiantuntijoidenkin on jo vaikea pysyä mukana.

Pirjo Väänänen
Kirjoittaja on SAK:n työllisyysasioiden päällikkö
Twitter: @pirjoavaan

KOMMENTOI JA KESKUSTELE AIHEESTA

5 kommenttia
TÖRKEÄTÄ!!! kommentoi
06.12.2017 09:19

Luuleeko pyhimykset 100-vuotiaan suomalaisten työttömien istuvan 24-tuntia kirjoittamassa työpaikka hakemuksia. Eiköhän ole päättäjien tehtävänä luoda niitä työpaikkoja!? Eipä tietenkään. Isokenkäisille keksitään parenpia nimityksiä, että he saisivat hyvät palkankorotukset ja parenmat eläkkeet. Jopa tuo edellis viikon 5000 tonnia on järkyttävä korotus peukaloiden pyörittämisestä. Suomi on karmea. Kaikki on kallista, sanoisin, että vähintään eläkettä pitäisi olla jokaisella 3000 ekua. Repikää pelihousunne.!!!!

06.12.2017 09:19
Törkeätä!!! kommentoi
06.12.2017 09:51

Luuleeko pyhimykset 100-vuotiaan suomalaisten istuvan työttömien istuvan 24h kirjoittamassa kuukausitolkulla työpaikka-anomuksia? EIHÄN NIITÄ kertakaikkiaan ole! Tyhjästä on paha nyhjäistä. Herrat kyllä palkitsevat toisiaan. Niinhän saavat hyvät liksat ja eläkkeet. Jokaisella suomalaisella tulisi olla vähinmäiseläke 3000ekua. Mutta sehän olisi LIIKAA!!!?? Miksi??

06.12.2017 09:51
Kessu kommentoi
07.12.2017 01:36

Ja mitä sak aikoo asialle tehdä muuta kun kirjotella.Nyt pitäs jo konkreettisesti alkaa vastustamaan hallituksen toimia!!!

07.12.2017 01:36
Ihmettelijä kommentoi
07.12.2017 09:37

SAK:ta ei näytä haittaavan,että hallitus irtisanoutuu Kiky sopimuksen yhteydessä tehdystä sopimuksesta,ettei työttömyysturvaa heikennetä?Miksi?Teillä olisi mahdollisuus reagoida näihin uusiin heikennyksiin mutta ette tee sitä.Kuka tai mikä on sitonut kätenne?

07.12.2017 09:37
Absurdness kommentoi
07.12.2017 18:12

"Jos työtön ei kolmen kuukauden aikana hae riittävään määrään työpaikkoja tai osallistu palveluihin, napsahtaisi 60 päivän karenssi." Mitä mahtaa tässä karenssiautomaatissa pitää se oleellisin, ja silti vähiten yksiselitteinen lauseke - "tai osallistu palveluihin" - pitää sisällään? Se on se tärkein kysymys koko hommassa, olettaen että tuo laki menee läpi. Tarkoittaako se, että lain voimaantuloajankohdasta huomioiden 3kk sisällä pitää osallistua karenssin uhalla mm. kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun palkattomaan työhön ("palvelu" - työtä ei voida kutsua palveluksi, joten palvelulla käytännössä tarkoitetaan väistämättä jotain muuta, kuten tällaista), tai saa 2kk karenssin? Absurdia. Työpaikkojen hakemisen ainakin vielä ymmärtää, joskin hakumäärä ei saisi olla sellainen, että se johtaa turhien työpaikkahakemusten tehtailuun, joka puolestaan täyttää työnantajien s-posteja aivan turhaan. Mutta, "palveluun osallistuminen" kismittää. Eikö riitä että hakee töitä? Eikö riitä että työttyysturvaa leikataan 4,65%, jos ei löydä töitä tai osallistu mm. kuntouttavaan työtoimintaan, eli palkattomaan työhön joita eivät sido työehtosopimukset? Nytkö povataan vielä päällekkäistä sanktiota tämän lisäksi, joka käytännössä mitätöi yllä mainitun, koska nyt ilmeisesti 3kk tarkastelujakson jälkeen saa "omaehtoisen työnhaun mallissa" 2kk karenssin, jos ei mene palkattomaan työhön tai leikkimään nk. "pupuleikkejä". Mitäs sitten kun karenssi on ohi? Sama ruljanssi toistuu. Työtön hakee uuden lain mukaisesti tarvittavat määrät palkkatyöpaikkoja tarkastelujaksolla, mutta ei hakeudu palkattomaan työhön tai pupuleikkitoimintaan tarkastelujaksolla, ja on taas täyskarenssissa ilman työttömyysturvaa sen 2kk? Samaan aikaan aktiivimallista rapsuu päällekkäistä 4,65% työttömyysturvan leikkausta sanktiona kun työtön ei ole saanut töitä, mutta tällä ei ole käytännössä merkitystä, koska työtön on jo omaehtoisen mallin mukaisessa 2kk täyskarenssissa ilman koko työttömyysturvaa.

07.12.2017 18:12

Kirjoittajat

Antila Juha
Antila Juha
Kehittämispäällikkö, SAK
Björkbacka Pia
Björkbacka Pia
Elinkeinopoliittinen asiantuntija, SAK
Bergholm Tapio
Bergholm Tapio
Erikoistutkija, SAK
Eloranta Jarkko
Eloranta Jarkko
Puheenjohtaja, SAK
Glantz Tuuli
Glantz Tuuli
Sosiaalipoliittinen asiantuntija, SAK
Haapakoski Jukka
Haapakoski Jukka
Toiminnanjohtaja, Työttömien Keskusjärjestö
Harjula Eija
Harjula Eija
Järjestöpäällikkö, SAK
Hellsten Jari
Hellsten Jari
Lakimies, SAK
Heinikoski Mikko
Heinikoski Mikko
Koulutusasioiden päällikkö
Hievanen Sauli
Hievanen Sauli
Elinkeinopoliittinen asiantuntija, SAK
Huutola Matti
Huutola Matti
Järjestöjohtaja, hallituksen vpj., SAK
Jouhki Hannu
Jouhki Hannu
Johtaja, SAK
Juntunen Riitta
Juntunen Riitta
Tutkimusasiantuntija, SAK
Järvinen Harri
Järvinen Harri
Yhteyspäällikkö, SAK
Kallinen Kaija
Kallinen Kaija
-
Knape, Rina
Knape, Rina
Kesäduunari-infon päivystäjä 2015
Kokko Ismo
Kokko Ismo
Työehtoasiantuntija, SAK
Korhonen Auli
Korhonen Auli
Elinkeinopoliittinen asiantuntija, SAK
Koskinen Mikko
Koskinen Mikko
-
Koskinen Timo
Koskinen Timo
Päälakimies. SAK
Kuusisto Aleksi
Kuusisto Aleksi
-
Kyntäjä Eve
Kyntäjä Eve
Maahanmuuttoasioiden asiantuntija, SAK
Laukkanen Erkki
Laukkanen Erkki
-
Laukkanen Jari
Laukkanen Jari
Opinto-ohjaaja, Pataluodon koulu
Lehmussaari Merja
Lehmussaari Merja
-
Lehto Anu-Tuija
Lehto Anu-Tuija
Lakimies, SAK
Lehto-Komulainen Katja
Lehto-Komulainen Katja
-
Lyly Lauri
Lyly Lauri
-
Metsämäki Janne
Metsämäki Janne
-
Murto Katarina
Murto Katarina
-
Niemi Petri
Niemi Petri
Opinto-ohjaaja, Puropellon koulu
Näätsaari Sinikka
Näätsaari Sinikka
Sosiaaliasioiden päällikkö, SAK
Perimäki Raili
Perimäki Raili
Työympäristöasiantuntija, SAK
Rasinaho Kirsi
Rasinaho Kirsi
Koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija, SAK
Ristelä Pekka
Ristelä Pekka
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Rönni-Sällinen Annika
Rönni-Sällinen Annika
Johtaja, SAK
Siekkinen Saana
Siekkinen Saana
Työelämäasioiden johtaja, SAK
Tanska Minna
Tanska Minna
-
Tiensuu Alli
Tiensuu Alli
Korkeakouluharjoittelija, SAK
Tukiainen Matti
Tukiainen Matti
Työ- ja elinkeinojohtaja, SAK
Väänänen Pirjo
Väänänen Pirjo
Työllisyysasioiden päällikkö, SAK